Vad är en offentlig försvarare?

En offentlig försvarare är en advokat, som av tingsrätten blivit utsedd att förvara en person, som häktats eller är misstänkt för ett brott, som kan ge minst sex månaders fängelse.

Det är staten som med hjälp av skattebetalarna bekostar en offentlig försvarare. Det är endast i de fall när man blir fälld som man måste betala tillbaka hela eller delar av advokatkostnaden. Man har rätt att själv välja vilken advokat man vill ha som försvarare, men gör man själv inget aktivt val utser i stället tingsrätten en advokat. Tyvärr kan man då råka få en försvarare som inte alltid är brottmålsadvokat. Därför bör man själv alltid föreslå någon. Men det är inte alltid man vet namnet på en skicklig brottmålsadvokat och då brukar man kunna byta vid ett senare tillfälle.

Man har rätt att själv välja sin försvarare

Som brottsmisstänkt är det viktigt att man hittar en brottmålsadvokat som är specialiserad på den typ av brott som man är misstänkt för, och som även är erfaren och har jobbat i ett par år. Är man exempelvis misstänkt för att ha sålt narkotika ska man välja en advokat som är kunnig i narkotikabrott. Om det handlar om ekonomisk brottslighet ska advokaten ha ekobrott som specialkompetens.

På de olika advokatbyråernas hemsidor brukar man kunna hitta information om deras olika advokater och vilka slags rättsområden de arbetar inom. Vid en första konsultation brukar de först göra en bedömning om de kan åta sig uppdraget. Om inte brukar de kunna hjälp till att hitta en annan advokat.