Arbetstillstånd krävs för icke EU-medborgare som vill arbeta i Sverige

Ett arbetstillstånd är ett måste för den som är medborgare i ett land utanför EU/EES och ändå vill börja arbeta i Sverige. Ta gärna hjälp med din ansökan.

Måste man ha tillstånd för att arbeta i Sverige? Ja, faktiskt. I alla fall om du inte är svensk medborgare. Alla svenska medborgare har självklart rätt att arbeta i Sverige. Detsamma gäller medborgare i länder som är med i EU/EES (samt Schweiz). Men är du medborgare i något annat land behöver du ansöka om arbetstillstånd innan du börjar arbeta i Sverige.

Beroende på i vilken form du tänkt arbeta, hur länge du tänkt vara i Sverige och varifrån du kommer finns det olika typer av arbetstillstånd att söka. Om du känner dig det minsta osäker på byråkrati och pappersarbete bör du anlita experthjälp för att formulera ansökan om arbetstillstånd. Att få avslag på ansökan, eller en begäran om komplettering, kan göra att processen blir onödigt lång.

Hur gör man när man söker arbetstillstånd?

Det finns särskilt specialiserade företag som kan hjälpa dig att ansöka om arbetstillstånd. Du kan också be om rådgivning hos till exempel Arbetsförmedlingen. Det viktiga är att du ser till att alla uppgifter stämmer överens med verkligheten. Du tjänar inget på att skarva eller hitta på i din ansökan.

Många företag erbjuder också tjänster för att förhandsgranska dina chanser att få ett arbetstillstånd. Det kan vara lämpligt för dig som inte är säker på om du är kvalificerad för ett arbetstillstånd, och kan bespara dig mycken vånda om det visar sig att du inte har en chans att arbeta i Sverige utifrån dina nuvarande förutsättningar.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik