Söka svenskt arbetstillstånd

För den som kommer från ett EU-land är det enkelt att börja jobba i Sverige. Arbetstillstånd är dock viktigt att ha om man kommer från ett land längre bort.

Agneta hade som vanligt lagt sin semester i september. Som restaurangägare och sommelier var det resor till olika vingårdar som var höjdpunkten på året. Så även detta år. Det var vanligt att hon återkom till tidigare resmål där hon kände vinleverantörer. Men i år skulle hon prova på en ny destination i Chile.

Första veckan blev hon serverad den bästa måltiden hon någonsin smakat. Inte på en restaurang utan hemma hos en chilenare. Manuel, som han hette, hade en son i Sverige och när hon skämtsamt frågade om han ville komma och jobba på hennes restaurang svarade han ja. Trots att det varit ett skämt kändes det rätt och hon lovade ordna arbetstillstånd.

Arbetstillstånd tack vare kulinarisk resa

Agneta tog genast kontakt med en advokat för att förhöra sig om hur processen gick till för svenskt arbetstillstånd. Först behövde hon sätta ut en annons i platsjournalen. Det trots att hon visste vem hon ville ha. Den skulle ligga minst tio dagar innan man kunde börja ansökan. Lönen skulle vara enligt svensk lag men Manuel skulle få mer då han var extraordinär.

Papper fylldes i och Agneta skickade med kopior av Manuels pass. Efter att ha betalat avgifterna var det bara att vänta. Så till sist kom beskedet. Ett glädjerus spred sig i bröstet. Han hade fått tillstånd för två år vilket var max. Överlycklig plockade hon fram mobilen för att ringa sin nya kock för att berätta nyheten.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik