Ta emot rådgivning om varumärkesrätt

Riskera inte att din idé kopieras av andra, utan ta reda på vad lagen säger genom att kontakta en jurist.  Du får då nödvändig rådgivning om varumärkesrätt.

I värsta fall blir produkter piratkopierade och tillverkade i ett sämre material. Tillåt inte någon att beröva dig försäljning och inkomster, utan värna om din upphovsrätt. Det kan ske genom varumärkesskydd, patent och liknande. 

Ser man upp när det gäller ensamrätt till ett produktnamn eller en viss uppfinning, kan man ofta få rätt i domstol och det kan utkrävas rejäla skadestånd för den som stjäl andras idéer. Har du skrivit en bok är det inte tillåtet att handskas med det materialet utan din tillåtelse. 

Viktigt med rådgivning om varumärkesrätt 

Det kan behövas rådgivning om varumärkesrätt när det exempelvis gäller mönster på stickade tröjor. Den som har gjort designen har rätt till materialet, och mönstret får inte spridas eller vidaresäljas hur som helst. Lägger du ner mycket jobb och ansträngning, ska du också ha glädje av framgången och få erkännande för din kreativitet.

Det finns kända sagofigurer som kan vara virkade eller stickade, och i allmänhet krävs det alltså tillstånd för att få marknadsföra dem. En upphovsperson vill inte heller ha sin uppfinning förvanskad, något som skulle kunna ge produkten dåligt rykte. 

Rådgivning om varumärkesrätt ges av jurist 

En jurist som är expert på upphovsrättsliga regler ger gärna rådgivning inom varumärkesrätt så att du kan skydda din produkt eller varumärke. Kontakta helst juristen så fort som möjligt, innan boken, filmen eller produkten har kommit ut på marknaden. 

Det krävs tillstånd för att framföra andras musik offentligt. Detta gäller även i liten skala, som exempelvis när en kyrka ska hålla en konsert med ett särskilt verk. Det kan finnas upphovsrättsliga stadgar för exakt hur många musiker som får framföra verket och vilken sammansättning orkestern då ska ha.